Jeroen Hazebroek
Special Edition koksmessen

De Windmolenmessen staan al 150 jaar bekend om hun out of the box scherpte. De messen worden namelijk stuk voor stuk handmatig samengesteld en door ervaren slijpers met de hand dun geslepen op grote houten wielen die met walrusleer zijn beslagen. Robert Herder staat bekend om zijn dunschliff’ en blaugeplietzt, een ongelooflijk scherpe, dunne afwerking die door het product heen snijdt als door zachte boter.


De Barbecuemessen:

De koksmessen:

opbergen en onderhoud:

COMPLETE messenSETs:

Let op: Geen verzendkosten bij bestellingen boven de € 100,-

De Special Edition is ontstaan in samenwerking met topmessenmaker Robert Herder – Windmuhlenmesser uit Solingen, Duitsland. Deze ambachtelijke fabrikant is al vijf generaties in handen van de familie Herder en heeft, ook in Nederland, een lange geschiedenis. Wie kent het aardappelschilmesje met het molentje niet, dat in oma’s keukenlade lag? Het was en is vaak het scherpste mesje uit de keuken. De Windmolenmessen staan al 150 jaar bekend om hun out of the box scherpte. De messen worden namelijk stuk voor stuk handmatig samengesteld en door ervaren slijpers met de hand dun geslepen op grote houten wielen die met walrusleer zijn beslagen. Robert Herder staat bekend om zijn dunschliff en blaugeplietzt, een ongelooflijk scherpe, dunne afwerking die door het product heen snijdt als door zachte boter.

Begin 2019 ontstond het idee om een aantal BBQ-messen te laten ontwikkelen door mevrouw Giselheid Herder (de huidige eigenaar en meester-messenmaakster) en Jeroen Hazebroek, een BBQ-expert. Dit werden het brisketmes en het portioneermes (of Hechtsabels). De samenwerking was zo voortvarend, dat het idee om een volledige messenserie te ontwikkelen als vanzelfsprekend op tafel kwam. Dit werd de Jeroen Hazebroek Special Edition messenset, 7 messen en een keramische aanzetstaaf op een prachtige presentatie-magneetplank. De set bestaat uit 3 barbecue- of vleesmessen: het portioneermes en het brisketmes, aangevuld met een nieuw model uitbeenmes. Aangevuld met 4 koksmessen: een groot en een klein santoku-mes, een broodmes en een officemes (of Petty).

Bij de Special Edition worden de meeste messen stabil of volgens Kesselschliff geslepen in plaats van een dunschliff. Dit maakt het mes minder kwetsbaar voor het zware gebruik dat we in de BBQ gewend zijn, maar nog steeds scherper dan je ooit in handen hebt gehad.

We hebben gekozen om de kleine messen van carbonstaal en de grotere messen van roestvast staal te maken (ook wel Rostfrei of INOX genoemd). De carbonstalen messen zijn iets harder dan de roestvaste messen, ze hebben een hardheid of Rockwell van 57-58 RHC ten opzichte van 56-57 RHC bij de rostfrei varianten. Carbonstalen messen blijven langer scherp en zijn makkelijker te slijpen. Rostfrei messen zijn minder gevoelig voor vloeistoffen, zouten en zuren, maar geen van onze messen zijn geschikt voor de afwasmachine! Dat betekent overigens niet dat je de messen niet kunt schoonmaken, een sopje met een schuurspons is een prima manier.

handvatten van eikenhout

De handvatten zijn van eikenhout, een hout dat in West-Europa al duizenden jaren als handvat van allerlei gereedschap wordt gebruikt. Eik speelt ook een belangrijke rol in de barbecuekeuken als rook- en stookhout, maar dit eikenhout gaan we niet verbranden! Eik is bij uitstek geschikt voor handvatten door zijn hardheid, warme uitstraling en grip. Daarnaast hebben de tannines in het hout een bacterie-afstotende werking. De messing ‘nieten’ waarmee het hout wordt bevestigd hebben ook een antibacteriële werking.

Het eikenhout van de handvatten kan je het beste met een beetje olie insmeren om het te beschermen en om de houtnerf beter zichtbaar te maken. Het staal onderhoud je door de messen steeds droog weg te leggen. De carbonstalen messen zullen na gebruik een karakteristiek grijs patina krijgen, die het staal beschermt tegen roest. Als je een carbonstalen mes langer weglegt kan je het lemmet ook met een beetje classico olijfolie insmeren (liever geen extra vierge, die is zuur en ook iets te duur hiervoor). Olijfolie blijft vloeibaar en zal niet ranzig worden, dus als je het mes weer wilt gebruiken, kan je de olie zo afvegen met een doek of een papiertje. Als er toch roestplekken zijn ontstaan, dan zijn daar polijstblokjes voor, die in een paar minuten je mes weer roestvrij maken (deze kunnen we bestellen).

 

Workshop locatie op de kaart

/fed367c5cc

E:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.